Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2014

Αγγλία δεν είναι μόνο το Λονδίνο

       Τέλος Ιουλίου συμπλήρωσα δύο χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, πιο συγκεκριμένα στη Μεγάλη Βρετανία και ακόμα πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία. Απαραίτητες διευκρινήσεις οι παραπάνω και θα εξηγήσω αργότερα.

       Το blog αυτό το ξεκίνησα με σκοπό να καταγράφω τις εμπειρίες μου σε μια άλλη χώρα στην οποία ήρθα να ζήσω και να εργαστώ αλλά και να προσφέρω όσο μπορώ βοήθεια σε όσους θέλουν να έρθουν εδώ για να εργαστούν. Έβαλα links στα προφίλ μου σε facebook, Google+ (υπάρχει ακόμα αυτό το πράγμα) καθώς και LinkedIn ώστε όποιος θέλει να μπορεί να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες και όντως αρκετός κόσμος ήρθε σε επαφή και όσο μπορούσα βοήθησα από την πλευρά μου. Παρατηρώ όμως το εξής φαινόμενο.
       Πολύς κόσμος δεν ξέρει που έρχεται, για αυτό και έκανα τις παραπάνω διευκρινήσεις. Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν είναι η Βόρεια Ιρλανδία, η Ουαλία, η Σκωτία (δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα, έχουν δημοψήφισμα σε λίγες μέρες) και η χώρα που ενδιαφέρει τους περισσότερους, η Αγγλία. Μεγάλη Βρετανία  είναι το νησί στο οποίο βρίσκονται όλες οι παραπάνω χώρες ΕΚΤΟΣ από την Βόρεια Ιρλανδία. Δείτε και τα παρακάτω βίντεο για περισσότερες πληροφορίες.


      Με ρωτάνε λοιπόν για τη ζωή στην Αγγλία ενώ έχουν σκοπό να πάνε στο Εδιμβούργο. Πρέπει λοιπόν να το ψάξετε λίγο καλύτερα μιας και ναι μεν έρχεστε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μεγάλη Βρετανία αλλά όχι στην Αγγλία αλλά στη Σκωτία η οποία υπάρχει περίπτωση να γίνει ξεχωριστή χώρα ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Η Σκωτία δεν ήταν πάντα μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και η ένταξή τους σε αυτό ήταν λόγω ανάγκης. (Δείτε το παρακάτω Βίντεο)


Επόμενο παράδοξο είναι ότι κόσμος που θέλει να έρθει στην Αγγλία θέλει ντε και καλά να έρθει στο Λονδίνο. Το Λονδίνο είναι ωραίο, έχει πάρα πολλά πράγματα να κάνεις, είναι τεράστιο, αλλά είναι τεράστιο (έχει και τα καλά του και τα κακά του το ότι είναι τεράστιο), υπάρχει άπειρος κόσμος που ψάχνει για δουλειά στο Λονδίνο και είναι ήδη στην Αγγλία ή στο Λονδίνο και όχι μόνο εσύ που ψάχνεις από την Ελλάδα και είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ από όλες τις απόψεις. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ότι το ενοίκιο για ένα δωμάτιο σε σπίτι στο Stratford (ζώνη 3) με άλλα 3 υπνοδωμάτια, κοινό μπάνιο, δίπλα από τις γραμμές του τρένου (δείτε φωτογραφία παρακάτω) είναι, αν είστε τυχεροί, £550 χωρίς λογαριασμούς και council tax.
Το τρένο ακριβώς έξω από το παράθυρο.
Τέλεια
Εξωφρενικές τιμές για ενοίκια οπότε πριν δεχτείτε μια προσφορά για δουλειά θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας το κόστος ζωής. Καθαρά προσωπική μου άποψη είναι ότι για να ζήσει κανείς στο Λονδίνο σε σπίτι μόνος του και να μην μετράει τα pence κάθε τέλος του μήνα πρέπει να κερδίζει από £35000 το χρόνο και πάνω. Πολύς κόσμος εργάζεται στο Λονδίνο αλλά μένει σε πόλεις εκτός του Λονδίνου για πληρώνει χαμηλότερο ενοίκιο.
Δεν έχω τίποτα προηγούμενα με το Λονδίνο αλλά πραγματικά πρέπει να είστε ρεαλιστές στην αναζήτηση εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο γιατί Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μόνο η Αγγλία και Αγγλία δεν είναι μόνο το Λονδίνο.
Υπάρχουν πολλές αξιόλογες πόλεις στην Αγγλία πέρα από το Λονδίνο όπως το Brighton, το Bristol, το Manchester το Liverpool το Newcastle, το Norwich κλπ.
Ενδεικτικά δείτε σύγκριση κόστους ζωής του Brighton, του Liverpool και του Bristol με το Λονδίνο παρακάτω.

Brighton VS London
Liverpool VS London
Bristol VS London

Στο numbeo.com μπορείτε να κάνετε τις συγκρίσεις και μεταξύ άλλων πόλεων.

Εννοείται ότι αν δεχτείτε μια ικανοποιητική προσφορά για δουλειά στο Λονδίνο δεχτείτε τη εφόσον σας ικανοποιεί και σαν επαγγελματική προοπτική πέρα από το χρηματικό σκέλος.
(Για να δείτε πόσο θα είναι το καθαρό ποσό που θα κερδίζετε μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.thesalarycalculator.co.uk/ )

Πρέπει να είστε όμως ρεαλιστές. Αν η δουλειά σας είναι για παράδειγμα ηλεκτροσυγκολλητής τότε πιο πιθανό να βρείτε δουλειά εκτός Λονδίνου παρά στο Λονδίνο. Επίσης πολλές δουλειές για μηχανικούς είναι εκτός Λονδίνου, για Oil and Gas κοιτάτε κυρίως στη Σκωτία, αλλά από την άλλη πολλές δουλειές που έχουν σχέση με τα οικονομικά είναι στο Λονδίνο μιας και το Λονδίνο είναι το οικονομικό κέντρο.

Όσο για το Λονδίνο, υπάρχουν δύο "Λονδίνα". Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα παρακάτω.
Και για όσους έφτασαν στο τέλος του άρθρου έχω το παρακάτω δωράκι. Αν είστε στο Λονδίνο και θέλετε γύρο τότε μια βόλτα στο Camden Town είναι ότι χρειάζεστε.
Souvlaki Superstars με πολύ καλό γύρο χοιρινό, Τζατζίκι για τους νότιους και Κέτσαπ Μουστάρδα για τους βόρειους (δυστυχώς δεν έχει γιαούρτι για τους Κρητικούς).
Διεύθυνση και χάρτης ΕΔΩ