Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Πως να γλυτώσετε λεφτά

Η ζωή στην Αγγλία δεν είναι φτηνή αλλά από την άλλη και οι μισθοί είναι ανάλογοι με το κόστος ζωής οπότε η ακρίβεια κάπως ισοσκελίζεται. Όταν όμως έρθει κάποιος στην Αγγλία για πρώτη φορά εννοείται ότι θα πρέπει να προσέξει τους πρώτους μήνες τα έξοδά του ώστε να μην ξεμείνει από χρήματα. Παρακάτω θα σας δώσω 10 συμβουλές για το πως να κάνετε έξυπνες αγορές των απαραίτητων και αναγκαίων.

1.Δεν είναι ντροπή να αγοράζουμε μεταχειρισμένα πράγματα. Εάν λοιπόν μετακομίσατε πρόσφατα σε πόλη που έχει πανεπιστήμιο ψάξτε να βρείτε group στο facebook, blogs, ιστοσελίδες, mailing lists όπου γίνονται αγοραπωλησίες από φοιτητές. Εννοείται ότι εσείς δεν είναι ανάγκη να είστε φοιτητής. Οι καλύτεροι μήνες είναι από Μάιο μέχρι Σεπτέμβρη όπου φοιτητές φεύγουν επειδή πήραν πτυχίο και πουλάνε από καρέκλες και σιδερώστρες μέχρι τηλεοράσεις, κρεβάτια και ψυγεία. Οι τιμές πολλές φορές είναι εξευτελιστικά χαμηλές μιας και πολύ κόσμος βιάζεται να πουλήσει.
Επίσης υπάρχει και το gumtree ( www.gumtree.com ) όπου και εκεί υπάρχουν αγγελίες για έπιπλα, αυτοκίνητα, σπίτια κλπ, ενώ δεύτερο χέρι έπιπλα μπορείτε να βρείτε και σε charities, τα οποία τα πουλάνε ώστε να βγάλουν τα έξοδά τους.

2.Για ρούχα υπάρχουν τα TK-MAXX και τα Sports Direct με πολύ χαμηλές τιμές σε επώνυμες μάρκες. Τα πρώτα έχουν και είδη σπιτιού (κατσαρόλες, μικροέπιπλα, πετσέτες).

3. Γνωριμίες. Άτομα από τη δουλειά, Έλληνες φοιτητές κλπ. Ειδικά οι τελευταίοι, μιας και μπορείτε να βρείτε άτομα με τα οποία μπορείτε να κάνετε παρέα (οι ηλικίες είναι από 19 μέχρι και 39) ξέρουν την πόλη που μετακομίσατε, ειδικά αν είναι 2-3 χρόνια πριν από εσάς εκεί και μπορούν να σας γνωρίσουν σε κόσμο γιατί κακά τα ψέματα στην αρχή η ξενιτιά δεν παλεύεται. Το καλύτερο ίσως είναι ότι μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες για σπίτια που ξενοικιάζονται στα οποία μπορείτε να μιλήσετε απευθείας με τον ιδιοκτήτη ώστε να γλυτώσετε τις αμοιβές του μεσιτικού γραφείου.
Άτομα από τη δουλειά σας μπορεί να πουλάνε το αυτοκίνητό τους, laptop, υπολογιστές, ηλεκτρικές συσκευές κλπ.

4. Wilkinson, QD, Tesco. Έχουν πολλές ηλεκτρικές συσκευές και μικροέπιπλα σε φτηνές τιμές. Επίσης για μικροέπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές καλά είναι και τα B&Q καθώς και τα Argos.
Για παράδειγμα στα Wilkinson αγόρασα σίδερο με 3,5 λίρες ενώ το ίδιο ακριβώς σίδερο (ίδιο σχέδιο, ίδια χαρακτηριστικά) αλλά με άλλο brand name έκανε 12 λίρες ενώ με 15 λίρες αγοράζεις καλύτερο σίδερο. Προσοχή λοιπόν.

5. Poundland. Γιατί να αγοράσεις καθαριστικό για το πάτωμα από το σουπερ μάρκετ με 3 λίρες και χλωρίνη με 4 λίρες όταν μπορείς να τα αγοράσεις με 1 λίρα το κάθε ένα. Επίσης σοκολάτες, σφουγγαρίστρες, καλώδια HDMI, αναψυκτικά όλα 1 λίρα.

6. Κινητό τηλέφωνο. Από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνετε είναι να έχετε αγγλικό αριθμό κινητού. Θα δείτε αρκετές εταιρείες γνωστές στην Ελλάδα όπως την Vodafone, την O2, την Orange και την Τ-mobile (οι δύο τελευταίες έγιναν πλέον ΕΕ). ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΕΣ. Ψάξτε για τις 3mobile και gifgaf μιας και έχουν πιο φτηνές χρεώσεις. Όσο για συσκευή, αυτή που έχετε από την Ελλάδα κάνει φτάνει να μην είναι κλειδωμένη σε ένα δίκτυο (όπως έκανε παλιά η vodafone και η cosmote). Αν έχετε smartphone τότε η 3mobile αξίζει μιας και με 15 λίρες το μήνα έχετε και χρόνο ομηλίας και μηνύματα αλλά και απεριόριστο 3G για να μιλάτε με skype στην Ελλάδα.

7. Συγκατοίκηση. Δεν είναι κακό να ξαναθυμηθείτε τα φοιτητικά σας χρόνια και θα σας έρθει πιο φτηνα ειδικά για αρχή μιας και το σπίτι στις περιπτώσεις περιπτώσεις θα είναι επιπλωμένο και με ηλεκτρικές συσκευές. Πολύ καλή λύση για 6 μήνες - ένα χρόνο μέχρι να δείτε πως είναι τα οικονομικά σας και να βρείτε μια καλή ευκαιρία για σπίτι που νοικιάζεται (Δείτε Νο3)

8.Vouchers (κουπόνια) και clubcards. Δεν είναι ντροπή και σας γλυτώνουν κάποια χρήματα.

9. Προσφορές. Το λέει η λέξη και θα το δείτε στα super market. 2 for 1, 3 for 2, any 3 for £4.00.

10. Κόψτε το κάπνισμα. Αν νομίζετε ότι στην Ελλάδα τα τσιγάρα είναι ακριβά, ελάτε στην Αγγλία για να σας φύγει η μαγκιά. Αν δεν θέλετε να το κόψετε τότε φέρτε από την Ελλάδα καπνό, φιλτράκια και χαρτάκια.

10+1. Κάρτες απεριορίστων διαδρομών για λεωφορεία και τρένα. Είναι πολύ πιθανό το σπίτι που θα βρείτε σε σχέση με τη δουλειά σας να είναι σε απόσταση αρκετά μεγάλη για να πηγαίνετε με τα πόδια και με το σκεπτικό ότι στην αρχή δεν θα έχετε αυτοκίνητο τότε συμφέρει να βγάλετε κάρτα για τις μετακινήσεις σας μιας και θα σας έρθει πιο φτηνά.