Σελίδες

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Για μηχανικούς

    Μετά από σχεδόν 3.5 χρόνια που έχω το blog ανακάλυψα ότι δεν έχω γράψει ποτέ ένα άρθρο για το επάγγελμα του μηχανικού στο Η.Β. Οι διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα είναι μεγάλες και αν και θα μπορούσα να γράψω τόμους, θα εστιάσω στο θέμα που αφορά την εγγραφή στο Αγγλικό Τεχνικό επιμελητήριο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είμαι στη διαδικασία για εγγραφή η οποία δεν είναι ούτε αποκλειστικό προνόμιο πτυχιούχων συγκεκριμένων πανεπιστημίων, ούτε καν αποκλειστικό προνόμιο πτυχιούχων, αλλά είναι μια διαδικασία που παίρνει χρόνο.

     Ας αρχίσουμε από τον τίτλο Engineer, ο οποίος ΔΕΝ είναι προστατευόμενος. Αυτό σημαίνει ότι engineer μπορεί να είναι ο κάθε ένας αν απλά γουστάρει να περιγράφει τον εαυτό του σαν μηχανικό ή τη δουλειά που κάνει σαν δουλειά μηχανικού. Αν θέλεις να βάλεις οπτική ίνα στο σπίτι σου για Internet θα έρθει ο engineer, αν χαλάσει το φωτοτυπικό στη δουλειά θα έρθει ο engineer, αν θέλεις να σου συνδέσουν το γκάζι θα έρθει ο gas engineer, αν χαλάσει η καφετιέρα θα την πας στον engineer, αλλά αν θέλεις να χτίσεις ένα σπίτι πάλι στον engineer θα πας. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με εταιρείες που βάζουν τον τίτλο engineering παντού. Εννοείται όταν μιλάμε για sales engineers τις πιο πολλές φορές μιλάμε για ανθρώπους που δεν έχουν κανένα πτυχίο πάνω στο αντικείμενο του μηχανικού και απλά είναι καλοί πωλητές για μια εταιρεία που φτιάχνει κάτι που απευθύνεται σε μηχανικούς.
Engineer και ο Geoff, Engineer και ο Isambard Brunel


     Για αυτό και εγώ προτιμώ στα email μου να υπογράφω σαν Manolis Theofilos BEng AMIMechE (το τι είναι το AMIMechE και το BEng παρακάτω)
    Αυτό που ΕΙΝΑΙ προστατευμένο είναι ο τίτλος Incorporated ή Chartered Engineer (IΕng ή CEng αντίστοιχα) που σημαίνει ότι είσαι μηχανικός που πληρείς τις προϋποθέσεις του προτύπου για Chartered ή Incorporated Engineer και έχεις γραφτεί στο Engineering Council ή με λίγα λόγια έχει κάνει Professional Registration και είσαι Professional Engineer.  Πρέπει να έχεις τουλάχιστον Bachelor σε κάποια ειδικότητα μηχανικού ή Μαθηματικά, ή Φυσική ή σε επάγγελμα σχετικό με την τεχνολογία, τα λεγόμενα STEM (Science Technology Engineering Mathematics). Επίσης μπορούν να γραφτούν και Επαγγελματίες τεχνικοί στο Engineering Council σαν Engineering Technicians (EngTech) καθώς και τεχνικοί υπολογιστικών δικτύων (IT) σαν ICTΤechs

Πάμε να τα πάρουμε όμως ένα ένα.

ENGINEERING COUNCIL

Είναι η ρυθμιστική αρχή για το επάγγελμα των μηχανικών στο Η.Β. Καθορίζει τα ελάχιστα προσόντα από άποψη εργασιακής και ακαδημαϊκής εμπειρίας (Competencies) για να γίνει κάποιος μέλος του. Τα προσόντα αυτά δημοσιεύονται σαν πρότυπο, το UK SPEC για μηχανικούς και τεχνικούς και το ICTTech Standard για εργαζόμενους στον τομέα των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών.

Οι πτυχιούχοι μηχανικοί λοιπόν μπορούν να γραφτούν είτε σαν Incorporated Engineers είτε σαν Chartered Engineers φτάνει να πληρούν τις προϋποθέσεις του UK SPEC. Τι είναι όμως Incorporated και τι Chartered engineer?

INCORPORATED ENGINEER (IEng)



  • Κατέχει τις θεωρητικές γνώσεις που του επιτρέπουν την επίλυση προβλημάτων με τη χρήση υπαρχουσών τεχνολογιών και τη χρήση αναλυτικών τεχνικών.
  •  Εφαρμογή των γνώσεών τους σε έργα μηχανικής με τη χρήση κατοχυρωμένων μεθόδων και τεχνικών.
  • Αναλαμβάνουν ευθύνες για διαχείριση έργων στη φάση σχεδίασης κατασκευής και περάτωσης, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής διαχείρισης, καθώς και ευθύνες για εκπαίδευση προσωπικού. 
  • Έχουν ανεπτυγμένες διαπροσωπικές ικανότητες και ικανότητα να αναπτύσσουν τεχνικά θέματα
  • Δεσμεύονται να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τις αξίες που διέπουν το επάγγελμα των μηχανικών
Για να γίνει κάποιος IEng πρέπει να έχει τουλάχιστον Bachelor (Undergraduate Degree)


  • Κατέχει τις θεωρητικές γνώσεις που του επιτρέπουν την επίλυση προβλημάτων σε νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη νέων αναλυτικών τεχνικών.
  • Επιτυχή εφαρμογή των γνώσεών τους ώστε να παρέχουν καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την περάτωση πολύπλοκων έργων
  • Αναλαμβάνουν ευθύνες για την περάτωση και διαχείριση έργων από τεχνική και οικονομική σκοπιά καθώς και την διαχείριση προσωπικού και την διαχείριση των επιπτώσεων στην τεχνολογία, την οικονομία και την κοινωνία.
  • Κατέχουν τις γνώσεις και δεξιότητες ώστε να αναπτύσσουν τις γνώσεις και δεξιότητες άλλων.
  • Έχουν ανεπτυγμένες διαπροσωπικές ικανότητες και ικανότητα να αναπτύσσουν τεχνικά θέματα
Για να γίνει κάποιος CEng πρέπει να έχει τουλάχιστον Master (Postgraduate Degree) ή M.Eng ή Bachelor και να ακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής ανάπτυξης ή να παρακολουθήσει μαθήματα ώστε να φτάσει σε επίπεδο Master.

Οι παραπάνω απαιτήσεις είναι αρκετά γενικές γιατί είναι οι ίδιες είτε μιλάμε για Μηχανολόγο μηχανικό, είτα για Χημικό μηχανικό. Πως γίνεται να γραφτεί λοιπόν κάποιος στο Engineering Council?


Αυτό γίνεται μέσω των Engineering Institutions που είναι μέλη του Engineering Council. Ποιό είναι λοιπόν το κατάλληλο Institution για να κάνετε την εγγραφή σας? Ανάλογα με τον κλάδο που δουλεύετε ή θέλετε να δουλέψετε. Παράδειγμα:
Στη δουλειά μου σχεδιάζουμε ηχομονωτικές καμπίνες για υποσταθμούς υψηλής τάσης. Άρα θα μπορούσα να γραφτώ είτε:
  • Στο Institution of Mechanical Engineers μιας και το πτυχίο μου είναι Μηχανολόγου και κάνω δουλειά μηχανολόγου
  •  Στο Institution of Engineering Designers μιας και χρησιμοποιώ CAD προγράμματα στη δουλειά μου
  • Στο Institute of Acoustics μιας και ο σκοπός των κατασκευών μας είναι να μειώσουν τον θόρυβο
  •  είτε στο Institution of Engineering and Technology μιας και εκεί γράφονται κυριως Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και εμείς δουλεύουμε σε υποσταθμούς.
Επέλεξα το Institution of Mechanical Engineers (ImechE) μιας και έχει πιο πλατιά απήχηση και σαν Ίδρυμα ασχολείται με ένα μεγάλο φάσμα της τεχνολογίας.

Εδώ να πούμε ότι μπορείτε να είστε μέλη σε παραπάνω από ένα Institutions. Κάθε institution έχει διαφορετικές διαβαθμίσεις για τα μέλη του. Το ImechE για παράδειγμα δέχεται κάποιον σαν πλήρες μέλος ΜΟΝΟ όταν γίνει IEng ή CEng. Μέχρι τότε μπορείς να είσαι Associate Member (AMIMechE που έγραψα παραπάνω).

Πάμε να δούμε τώρα το θέμα πτυχίο.

Στην Αγγλία το πρώτο πτυχίο για μηχανικούς έχει διάρκεια 3 χρόνια και είναι ισάξιο με Bachelor. Για μηχανικούς αυτό αναγράφεται σαν B.Eng (Bachelor in Engineering). Υπάρχουν και πτυχία κατώτερα του Bachelor τα λεγόμενα HND και HNC. Ο κάτοχός τους μπορεί να παρακολουθήσει επιπλέον μαθήματα ώστε να φτάσεις σε επίπεδο Bachelor αλλά το πτυχίο του θα είναι BSc (Bachelor in Science). Υπάρχουν και 4ετή προγράμματα τα οποία σου αποδίδουν M.Eng (Master in Engineering). Κατά τον ίδιο τρόπο ένας κάτοχος B.Eng ή BSc μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό και να πάρει MSc (Master in Science) αλλά όχι M.Eng.

Τα  Ελληνικά πτυχία 
Τα πτυχία Μηχανικών ΤΕΙ θεωρούνται σαν Bachelor in engineering (B.Eng) μιας και καλύπτουν τα 3 χρόνια αλλά δεν είναι ακριβώς 4 μιας και το τελευταίο εξάμηνο κάνουμε πρακτική και πτυχιακή εργασία, άρα είναι 3.5 χρόνια μαθημάτων.

Τα πτυχία Μηχανικών από Πανεπιστήμια (ΕΜΠ,ΑΠΘ κλπ) θεωρούνται M.Eng μιας και καλύπτουν τα 4 χρόνια.

Για ισοδυναμία πτυχίου μπορείτε να απευθυνθείτε στο NARIC το οποίο είναι το Αγγλικό ΔΟΑΤΑΠ. Η διαδικασία παίρνει αρκετό καιρό, περίπου ένα μήνα, εκτός αν πληρώσετε ένα σοβαρό αντίτιμο για fast track διαδικασία.

Τι θα χρειαστείτε λοιπόν για να γραφτείτε σε κάποιο Engineering Institution με ελληνικό πτυχίο και να ξεκινήσετε τη διαδικασία για Professional Registration? Θα πρέπει να κοιτάξετε στις σελίδες του institution που σαν ενδιαφέρει και να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Κατά 90% θα πρέπει να περάσετε από το λεγόμενο Academic Review όπου θα σας ζητήσουν.
  1. ΕΠΙΣΗΜΑ Μεταφρασμένο πτυχίο/α στα Αγγλικά.
  2. Παράρτημα διπλώματος (Diploma Supplement) το οποίο είναι υποχρεωμένες οι σχολές να παρέχουν δωρεάν. Θα πρέπει να το ζητήσετε στα Αγγλικά. (Δεν το ζητάνε αλλά βοηθάει μιας και έχει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για αυτούς που κάνουν το review)
  3. ΕΠΙΣΗΜΑ Μεταφρασμένη αναλυτική/ες βαθμολογίας (transcript) στα Αγγλικά
  4. Περίληψη μίας σελίδας στα αγγλικά της πτυχιακής/διπλωματικής εργασίας.
  5. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα. Από αυτό θα πρέπει να τους δώσετε μια ιδέα για το πόσο πληρείτε τα Competencies του UK SPEC. 
Στο Academic Review θα σας πούνε για ποια βαθμίδα μπορείτε να πάτε (IEng ή CEng) ή αν χρειάζεστε και άλλη εργασιακή εμπειρία ή σεμινάρια (CPD Courses).

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
Ορισμένα Institutions όπως το ΙΕΤ δεν κάνουν αυτή τη διαδικασία μόνα τους και σας ζητάνε να πάτε στο NARIC μόνοι σας. Άλλα Institutions όπως το Institution of Civil Engineers θα σας χρεώσουν ένα ποσό ενώ άλλα όπως το Institution of Mechanical Engineers δεν χρεώνουν.

Θα πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση για IEng ή CEng που θα προμηθευτείτε από το Institution σας όπου θα αναλύετε την εργασιακή σας εμπειρία μέχρι εκείνη τη στιγμή, πως οι γνώσεις και η εμπειρία σας καλύπτουν τα competences του UK SPEC,  καθώς και τι βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους βάζετε για επαγγελματική εξέλιξη.

Μετά θα πρέπει να βρείτε δύο sponsors όπου καλό θα ήταν ο ένας να είναι τουλάχιστον CEng οι οποίοι στην ουσία προσυπογράφουν την αίτηση σας.

Αφού στείλετε την αίτηση θα κανονιστεί μια συνέντευξη όπου δύο Chartered Engineers από το institution που κάνατε την αίτηση θα σας ρωτήσουν πράγματα σχετικά με την επαγγελματική σας πορεία. Μπορείτε να έχετε μαζί σας σχέδια, φωτογραφίες, υπολογισμούς από έργα που υλοποιήσατε σαν μέλος ομάδας ή σαν αρχι-μηχανικός ώστε να στηρίξετε τα επιχειρήματά σας. Η συνέντευξη αυτή είναι στην ουσία ένα peer review.

Θα πρέπει να αναφέρουμε και το θέμα των χρημάτων. Η ετήσια συνδρομή για το Engineering Council θα είναι για το 2016 είναι £31.10 για τους IEng και £36.80 για τους CEng. Επίσης υπάρχει fee για την εγγραφή σας (το πληρώνετε μία φορά)  £40.40 για τους IEng και £47.80 για τους CEng. Αυτά τα fees όμως είναι ΜΟΝΟ για το engineering council μιας και θα πρέπει να πληρώνετε και την ετήσια συνδρομή και το registration fee στο institution σας, οπότε υπολογίστε κοντά στις £250-300 το χρόνο ανάλογα το institution.

Ας πάμε τώρα στην ερώτηση για το εκατομμύριο.
Χρειάζεται να μπει κανείς σε όλη αυτή τη διαδικασία?

Όχι, δεν είναι απαραίτητο και πολλοί Άγγλοι μηχανικοί δεν το κάνουν ΑΛΛΑ.
  1. Πολλές αγγελίες για δουλειά αναφέρουν engineer already registered or working towards professional registration.
  2. Σε πολλά έργα ζητάνε οι υπολογισμοί και τα σχέδια είτε να γίνονται είτε να ελέγχονται από Chartered ή Incorporated Engineer
  3. Αν θέλετε να εργαστείτε σαν ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός θα πρέπει να κάνετε professional liability insurance (κάτι που δεν έχουμε στην Ελλάδα για μηχανικούς) όπου θα σας ζητηθεί να είστε Chartered ή Incorporated Engineer
  4. Οι μισθοί είναι πολύ καλύτεροι
  5. Δείχνει ότι δεν είστε απλά άλλος ένας πτυχιούχος.
  6. Ο τίτλος IEng και CEng έχει πανευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια απήχηση (ειδικά σε Αυστραλία, Καναδά, Ν.Ζηλανδία)
  7. Όπως είπαμε και στην αρχή engineer είναι αυτός που επισκευάζει το φωτοτυπικό engineer είσαι και εσύ engineer μπορεί να γίνει κάποιος που ξύπνησε και το αποφάσισε να λέγεται έτσι αλλά Chartered και Incorporated Engineer δεν μπορεί να γίνει ο κάθε ένας και η χρήση των τίτλων IEng και CEng από άτομα που δεν είναι, είναι αδίκημα.
Κλείνωντας να δώσω Kudos στον φίλο και συνάδλεφο Ηρακλή Τελίδη που με ταρακούνισε ώστε να ξεκινήσω την όλη διαδικασία.

Τέλος να σας παραπέμψω στο Michanikos.gr όπου υπάρχει συζήτηση για το θέμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου