Σελίδες

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Opinions are like a**holes

    Ο μέσος Έλληνας είναι κλασσική περίπτωση βλάβης. Ξέρει τα πάντα για τα πάντα, από πλέξιμο μέχρι πυρηνική φυσική. Από την πρώτη στιγμή που έψαχνα να βρω δουλειά στο εξωτερικό άκουγα ότι δεν μετράει το ελληνικό πτυχίο. Ότι καλύτερα να το κάνω κουρελόχαρτο.
     Θα τους πίστευα αν δεν γινόταν κάτι που θα με υποψίαζε ότι έλεγαν πίπες και θα με έβαζε σε σκέψεις. Βρήκα δουλειά με το ελληνικό πτυχίο. Με το ελληνικό πτυχίο από ΤΕΙ. Από επαρχιακό ΤΕΙ.

     Και όμως, θες λόγω ξενομανίας, θες λόγω άγνοιας, θες λόγω του ότι θέλει κάποιος να μεταφέρει το status quo που υπάρχει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θες γιατί θέλει να πείσει τον εαυτό του ότι δεν πιάστηκε κορόιδο που σπούδαζε έξω ενώ τώρα θα έρθει κάποιος με πτυχίο από Ελλάδα και θα τον συναγωνίζεται επί ίσοις όροις, προσπαθεί να σε πείσει ότι το πτυχίο σου είναι καλό μόνο για να τυλίγεις πιτόγυρα.

   
Παράδειγμα

 Newsflash, το πτυχίο από ΤΕΙ είναι Bachelor, deal with it.  Το αναγνωρίζει το NARIC στην Αγγλία, και αν είσαι μηχανικός το αναγνωρίζουν ΟΛΑ τα engineering institutions. Και όμως  συντάκτης του σχολίου παραπάνω έχει διαφορετική άποψη. Well....


Και επίσης, όπως λένε και στο χωριό μου, the IMechE begs to differ
In yo face, biatch

 Αλλά εντάξει δεν ξέρουν αυτοί, αυτός ξέρει καλύτερα από όλους μας.

 Και να ήταν μόνο του ΤΕΙ πάει στο διάολο. Το παρακάτω είναι από διάλογο που άνοιξε στο Facebook αφού ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το ΔΠΘ, 54 ετών με φοβερή προϋπηρεσία, ρώτησε που να κάνει αιτήσεις για δουλειά.
Άκου που σου λέω εγώ αδερφέ, ξέρω εγώ, όχι εσύ

  Η απάντηση ήταν ότι επειδή εκείνου δεν του δέχτηκαν το δίπλωμα του εκσκαφέα (από Τεχνικό, Λύκειο, από ΙΕΚ, από ΟΑΕΔ, ποιος ξέρει?), ο Μηχανικός θα πρέπει να βγάλει πτυχίο ισοδύναμο με NVQ2 από τη στιγμή που έχει κάτι ισοδύναμο με NVQ5 (Μ.Eng).



Έχει όμως και συνέχεια. Απαντάει ο άνθρωπος για να μας πει και τι προϋπηρεσία έχει. Και λαμβάνει δύο ειδών απαντήσεις:

 Μία σοβαρή και μια που του λέει τράβα γίνε Kitchen Porter, 54 ετών με προϋπηρεσία σαν Ηλ. Μηχανικός εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια επειδή δεν θα βρεις τίποτα καλύτερο για αρχή.


Και εμείς ρε μάστορα πως βρήκαμε κάτι καλύτερο από Kitchen Porter με τη μία?

Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή και αν βρεθώ στην ανάγκη θα κάνω και τον kitchen porter αν πεινάσω, όπως το έχω κάνει και στο παρελθόν στην Ελλάδα. Αυτό όμως που μου τι δίνει είναι η τελειωτική απαξίωση των ελληνικών πτυχίων από εμάς τους ίδιους.

Πως γίνεται ρε μάγκες τότε ελληνικά πανεπιστήμια να είναι παραπάνω από πολλά αγγλικά και αμερικάνικα? Που στα αγγλικά σε χρεώνουν και £9k (μόνο δίδακτρα, όχι βιβλία) το χρόνο για το privelege του να είσαι φοιτητής τους.

http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2015#sorting=rank+region=+country=+faculty=+stars=false+search=

https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2016/world-ranking#!/page/0/length/-1

Όχι τα ελληνικά δεν είναι στο top 10, πολλές φορές ούτε στο top 100, αλλά ούτε το Cranfield είναι στο top 100 και θέλει £10k το χρόνο για να κάνεις master.

Βλέπεις, άμα πεις University of Hertfordshire ακούγεται κάπως, γεμίζει το στόμα. Αλλά άμα πεις Εθνικό Μετσόβειο (Μέτσοβο ίιιιιιου) Πολυτεχνείο δεν ακούγεται τόσο ωραίο. Λες και είχαν Universities και στο χωριό σας, μπουρτζόβλαχοι.