Σελίδες

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Recruiters

   Η αναζήτηση εργασίας στο Η.Β. είναι λίγο διαφορετική από την Ελλάδα.  Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που θέλουν να προσλάβουν προσωπικό απευθύνεται σε Recruiting agencies τα οποία αναλαμβάνουν να ανεβάσουν την αγγελία σε διάφορα sites, αλλά και στο site του recruiting agency. Επίσης τα recruiting agencies κρατάνε αρχείο με υποψηφίους, τα βιογραφικά των οποίων προέρχονται είτε από ιστοσελίδες όπως το CV-Library ή το Jobsite, αλλά και από αιτήσεις που μπορεί να έκανε ο υποψήφιος αλλά να μην ευδοκίμησαν.

  Υπάρχουν βέβαια και εταιρείες, συνήθως μεγάλες σε μέγεθος, που έχουν τμήμα ανθρωπινου δυναμικού, που αναλαμβάνει να βρει τους κατάλληλους υποψήφιους. Για αυτό το λόγο ίσως να έχουν και εξειδικευμένες ιστοσελίδες.

  Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει να έρθει σε επαφή μαζί σου, είτε από μόνος του, είτε αφού καταθέσετε το βιογραφικό σας είναι ο Recruiter. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι, στο 95% των περιπτώσεων, ο Recruiter δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το αντικείμενό σας και τις σπουδές σας ή το τι κάνει η εταιρεία για την οποία διαφημίζει τη θέση. Τυπικά θα πάρει το βιογραφικό σας και θα κάνει cross reference στο τι γράφει μέσα και το τι γράφει η περιγραφή της θέσης εργασίας. Μετά θα σας πάρει τηλέφωνο.

 O Recruiter είναι ένας πωλητής, προσπαθεί να πουλήσει εσάς στον πελάτη του αλλά ταυτόχρονα και τον πελάτη του σε εσάς. Θα σας πει πόσο γαμάτη είναι η εταιρεία που εκπροσωπεί, πόσο ευχαριστημένοι είναι όλοι όσοι δουλεύουν εκεί, ότι όσοι δουλεύουν εκεί εξελίσσονται και "as a matter of fact the posistion is available because someone got promoted", ότι όσοι δουλεύουν εκεί κάθονται για χρόνια και "as a matter of fact, the position is available because someone retired", πόσο επεκτείνονται κάθε χρόνο για την ακρίβεια "the position is available because of their expansion and increased workload" και άλλα ωραία. Bollocks που λένε και στο χωριό μου.

Θα πρέπει να σε πείσει να του πεις το ναι ώστε να στείλει το βιογραφικό σου στην εταιρεία, ώστε και αυτός να πει στον πελάτη του "σου έστειλα 20 υποψήφιους, διάλεξε έναν και πλήρωσε με".


 Τη στιγμή που μιλάμε έχω δουλειά, αλλά κάνω μια έρευνα αγοράς από μόνος μου ώστε να δω κατά πόσο περνάει η μπογιά μου μετά από 2.5 χρόνια με προϋπηρεσία στο Η.Β. και η αλήθεια είναι ότι περνάει αρκετά. Με έχουν πάρει λοιπόν τηλέφωνα recruiters για να μου προτείνουν θέσεις που είναι όντως ενδιαφέρουσες και από άποψη αντικειμένου αλλά και προοπτικών.

Αλλά υπάρχουν και recruiters που με πήραν τηλέφωνο γιατί μου έχουν την σούπερ ευκαιρία για εμένα, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου.....not. Βλέπετε ο recruiter καμιά φορά είναι τεμπελάκος και δεν θα μπει στη διαδικασία να διαβάσει το cv σου ούτε το προφίλ σου στο linkedin ή στο cv library. Θα δει ένα keyword και θα σου πασάρει μια δουλειά που δεν έχει καμία σχέση, ούτε με αυτό που κάνεις τώρα, ούτε με αυτό που ξέρεις να κάνεις.

Καμιά φορά βέβαια είναι και απελπισμένος οπότε θα σου πασάρει μια δουλειά που θα πρέπει να κάνεις commute 4 ώρες τη μέρα για τα ίδια λεφτά που παίρνεις στη δουλειά που είσαι επειδή είναι "Great oportunity for a motivated individual" που μεταφράζεται σε απλά ελληνικά: Ξέρω ότι δεν μπορείς να μετακομίσεις (μου το έχεις πει ήδη) και ότι τα £23000 για Λονδίνο είναι λίγα, αλλά PLEASE σκέψου το γιατί η θέση μου έχει μείνει να την κοιτάω και θα τη βάλω στον κώλο μου.

  Καλό είναι λοιπόν να κάνετε ερωτήσεις στον recruiter για την εταιρεία, για το που βρίσκεται, για ότι μπορείτε να σκεφτείτε που μπορεί να σας ενδιαφέρει και φυσικά για το πόσο μισθό σκέφτονται να δώσουν.Το παραπάνω παράδειγμα με τα £23000 για Λονδίνο, ήταν για εταιρεία που έψαχνε μηχανολόγο μηχανικό με 4 χρόνια προϋπηρεσία και προσόντα που δεν είναι εύκολο να τα αποκτήσεις, θέση που θα έπρεπε να δίνει τουλάχιστον £35000.

 Επίσης πολλοί recruiters θα στείλουν το CV σας και μετά θα εξαφανιστούν οπότε καλό θα ήταν να τους ενοχλείτε που και που με κάποιο email ρωτώντας τους αν υπήρξε κάποια πρόοδος και, το πιο σημαντικό, πως τους φάνηκε το βιογραφικό σας. Το feedback που θα πάρετε από τον recruiter είναι καλό να το αξιοποιήσετε ώστε να κάνετε τις κατάλληλες αλλαγές στο CV και στο cover letter σας.

Μου έτυχε βέβαια και recruiter που έκανα αίτηση για δουλειά που διαφήμιζε το μεσημέρι, μου έστειλε email στις 9 το βράδυ ζητώντας να τον πάρω τηλέφωνο την επόμενη μέρα, και δεν σηκώνει το τηλέφωνό του εδώ και 4 μέρες. Μιας και δεν μπορώ να τον βρω να του μιλήσω του το αφιερώνω από εδώ:


 Δεν είναι όμως όλοι οι recruiters έτσι. Υπάρχουν σωστοί επαγγελματίες που θα σας καθοδηγήσουν σωστά, θα προσπαθήσουν να σας εφοδιάσουν πριν πάτε στη συνέντευξη, θα σας προτείνουν αλλαγές στο στο CV σας αν νομίζουν ότι ένα προσόν που έχετε δεν το αναδεικνύετε σωστά, θα σας πάρουν τηλέφωνο εκείνοι μετά τη συνέντευξη να σας ρωτήσουν πως πήγε αλλά και να σας δώσουν feedback από τον εργοδότη. Ο σωστός recruiter θα σας παίρνει και τηλέφωνο μετά την πρόσληψη για όσο καιρό διαρκεί το probation period για να σας ρωτήσει πως τα πάτε στη νέα σας θέση.

Πως θα καταλάβετε λοιπόν αν ένας recruiter είναι καλός ή όχι? Δύσκολο να το καταλάβετε από ένα τηλεφώνημα μιας και τις περισσότερες φορές δεν θα τον δείτε καν από κοντά. Όλοι οι recruiters όμως έχουν προφίλ στο LinkedIn και από εκεί μπορείτε να πάρετε μια ιδέα με τι άνθρωπο έχετε να κάνετε. Η προϋπηρεσία του recruiter λέει πολλά για το τι σχέση έχει με το δικό σας επάγγελμα, και με το recruiting γενικά. Θα δείτε ότι πολλοί recruiters πριν κάνουν αυτή τη δουλειά έκαναν κάτι τελείως άσχετο με το recruiting και το HR. Για να γίνει κανείς recruiter πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:


 Πρέπει βέβαια να αναγνωρίσουμε ότι ο recruiter παίζει τη δουλειά του και την φήμη του με το να σας στείλει σε μια δουλειά για συνέντευξη. Αν στην εταιρεία φτάσει κάποιος ντυμένος λες και έχει να πάει για ψάρεμα, χωρίς να έχει σχέση με το αντικείμενο και στην περίπτωσή μας, να μην ξέρει να μιλάει τη γλώσσα τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στον recruiter. Για αυτό καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον recruiter για τις απαιτήσεις μιας θέσης και αν δεν ξέρει να σας απαντήσει καλό θα ήταν να του ζητήσετε να μάθει και να σας πει. Το τελευταίο το έκανα για μια θέση εργασίας όπου η περιγραφή ήταν πολύ γενική. Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν θα ήταν καλό να πάω για συνέντευξη, και εγώ δεν έχασα τον χρόνο μου και ο recruiter δεν σπατάλησε το χρόνο του πελάτη του για το τίποτα. Έτσι έφτιαξα μια επαγγελματική σχέση με τον recruiter μιας και το εκτίμησε ιδιαίτερα τόσο ώστε να μου προτείνει να γίνω recruiter. Αρνήθηκα βέβαια ευγενικά μιας και η δουλειά αυτή δεν είναι για εμένα.


Κλείνοντας να σας δώσω μια συμβουλή. Κάντε προφίλ στο CV Library, στο Reed, στο Jobsite, στο Totaljobs, στο Monster και ανεβάστε το CV σας. Αφού θα σας πάρουν τηλέφωνα κάποιοι recruiters μετά το τηλέφωνό σας θα σταματήσει να χτυπάει. Απλά κατεβάστε το CV σας και ξανα-ανεβάστε το. Τα τηλέφωνα θα ξαναρχίσουν.