Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

So you think you can drive?

    Κακά τα ψέματα το αυτοκίνητο είναι αναγκαίο κακό και αργά ή γρήγορα όλοι το χρειαζόμαστε. Τα πράγματα όμως είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την Ελλάδα, όχι μόνο σε σχέση με την οδήγηση αλλά και με τις χρεώσεις οι οποίες για τους μη άγγλους μπορεί να είναι τσουχτερές-απαγορευτικές.
   Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Εδώ οδηγάνε ανάποδα. Στα roundabouts αυτός που είναι μέσα έχει προτεραιότητα, οι διαγραμμήσεις είναι λίγο διαφορετικές (δείτε ΕΔΩ), τα ποδήλατα μπορούν να είναι στη μέση του δρόμου και έχουν προτεραιότητα. Αυτά είναι τα βασικά. Περισσότερες πληροφορίες στο using the road.gov.uk

  Το Ελληνικό δίπλωμα θεωρείται σαν EU και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά. Εάν έχετε δίπλωμα καινούριου τύπου μπορείτε μετά από 185 μέρες μόνιμης διαμονής να το αλλάξετε σε UK δίπλωμα. Το πως μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

  Και πάμε στο οικονομικό. 
First thing is first αμάξι. Καινούριο αμάξι μπορείτε να αγοράσετε από αντιπροσωπεία, είτε σαν αγορά, είτε με personal lease/hire. Τα τελευταία είναι μέθοδοι πληρωμής που ίσως να είναι πιο βολικές αλλά κρύβουν μειονεκτήματα όπως όριο στα μίλια ανά έτος αλλά και πλεονεκτήματα όπως το κόστος των σέρβις να είναι στην τιμή. Η σωστή μέθοδος χρηματοδότησης πρέπει να επιλεγεί βάση των αναγκών και των συνθικών του κάθε ένα. Μια μεγαλύτερη ανάλυση μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Μεταχειρισμένο αμάξι μπορείτε να πάρετε είτε από αντιπορσωπεία, είτε από μάντρα με μεταχειρισμένα είτε απευθείας από ιδιώτη πωλητή. Κάθε τρόπος έχει πλεονεκτήματα αλλά και παγίδες. Αγοράζοντας από μάντρα ή αντπροσωπεία θα πληρώσετε περισσότερα χρήματα αλλά θα λάβετε συνήθως 3 μήνες εγγύηση, καλό θα ήταν να ρωτήσετε για αυτό πριν την αγορά, και ένα χρόνο MOT (MOT= KTEO θα μιλήσουμε για αυτό παρακάτω). Επίσης πολλές αντιπροσωπείες/μάντρες έχουν προγράμματα χρηματοδότησης αν δεν έχετε τα λεφτά άμεσα διαθέσιμα. 
Αγοράζοντας από ιδιώτη μπορείετε να διαπραγματευτείτε την τιμή η οποία είναι συνήθως χαμηλότερη, αλλά δεν λαμβάνετε εγγυήσεις και ο πωλητής δεν είναι υποχρεωμένος να σας πει όλη την αλήθεια. Αν δεν ξέρετε να ελέγξετε μόνος/η σας ένα όχημα τότε καλό θα ήταν να το αποφύγετε. Μεταχειρισμένα από ιδιώτες-μάντρες-αντιπορσωπείες μπορείτε να βρείτε σε ebay, gumtree και autotrader. 

Και τώρα που βρήκαμε αμάξι μπορούμε να πάμε σπίτι? ΌΧΙ γιατί δεν το έχετε ασφαλίσει. Η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο αγκάθι και το κόστος εξαρτάται από πάρα πολούς παράγοντες. Τι είδος δίπλωμα έχετε και για πόσα χρόνια, τι αμάξι είναι,  που μένετε, τι δουλειά κάνετε, που θα είναι παρκαρισμένο το αμάξι την ημέρα, που την νύχτα, πόσα μίλια θα κάνετε το χρόνο, είχε παλιόκαιρο τη μέρα που το αγόρασες, και άλλα πολλά. Για αυτό καλό θα ήταν πριν κάνετε την αγορά να ζητήσετε τιμές από ασφαλιστικές εταιρείες για το συγκεκριμένο όχημα που έχετε στο μάτι.
Τιμές μπορείτε να ζητήσετε από το comparethemarket.com, confused.com και moneysupermarket .
Υπάρχουν επίσης και ασφαλιστικές όπως η Aviva, ΑΧΑ και direct line που δεν δινουν τιμές μέσω των παραπάνω site αλλά μόνο απευθείας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δωθεί στο τι προσφέρει η κάθε εταιρεία καθώς Νομική κάλυψη, αυτοκίνητο αντικατάστασης, θραύση κρυστάλλων κλπ μπορεί να είναι extra και να μην περίλαμβάνονται. Επίσης καλό θα ήταν να ζητήσετε comprehensive ασφάλεια. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗ μην δίνετε το τηλέφωνό σας σε αυτά τα site εκτός αν θέλετε να σας σπάνε τα αρχ.... νεύρα με τηλέφωνα από τις ασφαλιστικές να γοράσετε τη ΣΟΥΠΕΡ ασφάλειά τους στην προνομιακή τιμή των £17,000+το ένα νεφρό και τον προτότοκο γιό σας. 

Ωραία λοιπόν το ασφαλίσαμε. Τι άλλο? ROAD TAX. Από τον Οκτώβριο του 2014 το σύστημα αλλαξε. Παλιά αν ένα όχημα είχε 6 μήνες road tax πληρωμένους αυτοί μεταβιβάζονταν στον καινούριο ιδιοκτήτη και όλα οκ. Πλέον αυτοί οι 6 μήνες γίνονται refund στον παλιό ιδιοκτήτη και ο καινούριος ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει road tax από την πρώτη μέρα. Επίσης το road tax disk καταργήθικε. Μπορείτε να πληρώνετε είτε ετήσια είτε 6μηνιαία είτε μηνιαία. Το road tax έχει να κάνει με τους ρύπους οπότε ένα παλιότερο αμάξι πολών κυβικών θα σας κοστίσει ακριβότερα σε road tax.
Bye bye old friend

Πάει λοιπόν και αυτό. Τώρα θα είστε αντιμέτωποι με τα έξοδα συντήρησης. Ελαστικά, σέρβις, ΜΟΤ. Για ελαστικά μπορείτε να πάτε στην αντιπροσωπεία, αν σας αρέσει να σας γδέρνουν και είστε μαζόχες ή να βρείτε online. To πλεονέκτημα του online είναι ότι οι τιμές είναι φτηνότερες και κανονίζετε με συμβεβλημένα συνεργεία σε χρόνο και τόπο που σας βολεύει για την εγκατάσταση.
Πολύ καλά online καταστήματα είναι τα BlackcirclesCTyresTyre-shopperMytyres

Για σέρβις, αν το αμάξι είναι καινούριο και εντός εγγύησης τότε στην αντιπροσωπεία. Αν είναι μεταχειρισμένο εκτος εγγύησης τότε κάντε μια έρευνα αγοράς στα τοπικά συνεργεία. ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ καθώς το κάθε συνεργείο κάνει διαφορετικές εργασίες οπότε ζητήστε μια λίστα με το τι συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Για παράδειγμα άλλα συνεργεία αλλάζουν τα μπουζί και άλλα όχι. Και πάλι υπάρχουν online συγκριτικά για τιμές όπως το Repair any Car.


Τέλος το ΜΟΤ. Εδώ δεν χαρίζουν κάστανα, αν δεν ανάβει μια λάμπα κόπηκες και πας για επανέλεγχο. Τις επισκευές τις κάνουν τα ίδια τα ΜΟΤ πολές φορές οπότε τους συμφέρει να σε κόψουν και να σε χρεώσουν £15 για μια λάμπα στοπ που μπορείς να αλλάξεις και μόνος σου κάνοντας ταυτόχρονα κατακόρυφο. Ο έλεγχος είναι ετήσιος και η μέγιστη τιμή που μπορούν να χρεώσουν για έλεγχο είναι £54.85. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ Εννοείται ότι υπάρχουν προσφορές κατά καιρούς από συνεργεία που προσφέρουν φθηνότερα ΜΟΤ. Αυτό βέβαια κρύβει και παγίδες. Επίσης υπάρχει η φήμη ότι μεγάλες αλυσίδες συνεργείων κόβουν αυτοκίνητα ώστε να κάνουν αχρείαστες επισκευές.
Επίσης υπάρχουν και δημόσια ΜΟΤ όπου αφού δεν κάνουν επισκευές είναι πιο αντικειμενικά στον έλεγχο που κάνουν. Δείτε ΕΔΩ για μια λίστα με τα δημόσια ΜΟΤ.


Ο παραπάνω οδηγός δεν είναι πλήρης όμως μπορεί να σας δώσει μια ιδέα για τα κόστη κτήσης και συντήρησης ενός οχήματος το Η.Β. καθώς εδώ πολλά πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με την Ελλάδα. Η καλή έρευνα αγοράς είναι απαραίτητη ώστε να μην χρειαστεί να πληρώνετε παραπάνω χρήματα από όσο πρέπει.