Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Αφού είμαστε μαλάκες καλά μας κάνουν

"Αυτό που αντί να βρίζετε εκείνους που σας έκοψαν το μισθό, βρίζετε όσους δεν θέλουν να τους κόψουν τον δικό τους, να το κοιτάξετε"  Status στο Facebook από μια παλιά συμφοιτήτριά μου.

Αφορμή για να γράψω αυτές τις γραμμές δεν είναι η απεργία στο μετρό, αλλά η όλη αντίδραση του κόσμου και ορισμένων κοινωνικών ομάδων απέναντι σε αυτή την απεργία και σε κάθε απεργία. 
Δεν είναι δυνατόν μετά από 5 χρόνια που στη χώρα έχουν ρημάξει οι τελευταίες κυβερνήσεις κάθε εργασιακό δικαίωμα, στο όνομα της ανάπτυξης, να τρελαινόμαστε επειδή μια ομάδα εργαζομένων διεκδικεί το να μην μειωθεί ο μισθός της. Σε μια χώρα όπου οι καταγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, όπου υπάρχουν χιλιάδες ακόμα που δεν λογαριάζονται στους ανέργους γιατί είτε είναι φαντάροι ή φοιτητές (μελλοντικοί άνεργοι δηλαδή) ή απασχολούμενοι με μορφές εργασίας λάστιχο, ή μηχανικοί-ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορεί να είχαν μόνο 2 ή και 3 πελάτες τον προηγούμενο χρόνο, μας πειράζει που κάποιοι διεκδικούν τα αυτονόητα.

Πως όμως να μην είμαστε σαν λαός εχθρικοί απέναντι σε κάθε απεργό όταν τα επιχειρήματα είναι έτοιμα και μας σερβίρονται από τα ΜΜΕ. ΠΑΣΟκοί και ΝεοΔημοκράτες που μπήκαν στο μετρό με βύσμα, μισθολογικά ρετιρέ, αργόσχολοι. Και να σε ρωτήσω ρε μαλάκα Έλληνα, αν όντως όλοι είναι βύσματα, εσύ τι ψήφιζες όλα αυτά τα χρόνια? Να σου θυμίσω ότι πριν 4 χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιρναν μαζί 70 με 80% στις εκλογές. Να σε ρωτήσω πότε είδες το μετρό βρώμικο, να αργεί επανειλημμένα, να χαλάει? Πως γίνεται λοιπόν να γίνονται όλα αυτά με "αργόσχολους"? Και να σε ρωτήσω και κάτι τελευταίο ρε Έλληνα, πως θα σου φαινόταν ο άνθρωπος που σε πηγαίνει στη δουλειά, και αν κάνει λάθος θα βλέπεις τα ραδίκια ανάποδα, να είναι ζοχαδιασμένος επειδή πλέον δεν του φτάνουν τα λεφτά να ζήσει την οικογένειά του επειδή η γυναίκα του είναι απολυμμένη και ζούνε με ένα μισθό? Πως θα σου φαινόταν ο γιατρός που θα σου κάνει εγχείρηση να σου πει πριν μπεις στο χειρουργείο ότι του έχουν κόψει 30% του μισθού του και είναι σαλταρισμένος επειδή δεν του φτάνουν πλέον? Πως θα σου φαινόταν αν πηγαίνοντας να πάρεις τον έλεγχο του παιδιού σου από το σχολείο να σου λέει ο δάσκαλος ότι δεν ξέρει ποιο είναι το παιδί σου γιατί τώρα με τις συγχωνεύσεις έχει 35 παιδιά στην τάξη και με -30% μισθό δεν τον νοιάζει κιόλας? Όχι δώσε τους άδικο αν τολμάς. Ξέρω όμως τι θα μου πεις, ότι οι γιατροί παίρνουν φακελάκι, και ότι οι δάσκαλοι τα ξύνουν. Παίρνουν όλοι οι γιατροί φακελάκι? Βάλε το χέρι στην καρδιά και πες το. Πόσες φορές εσύ έδωσες χωρίς καν να στο ζητήσουν? Επίσης το παιδί σου δεν το αντέχεις εσύ, γιατί να το αντέχει ο δάσκαλος που δεν είναι και δικό του στην τελική? Και πες μου εσύ στη δουλειά σου (όταν είχες δουλειά) είσαι υπόδειγμα? Τηρείς όλους τους νόμους κατά γράμμα? Δεν έχεις απλήρωτες κλήσεις? Δεν έχεις μια ψιλοπαρανομία στο εξοχικό σου? Δεν έχεις προτείνει σε υδραυλικό, ηλεκτρολόγο κλπ να τον πληρώσεις χωρίς απόδειξη για να γλυτώσετε το ΦΠΑ? Δεν έχεις ζητήσει χάρη από βουλευτή για το παιδί σου να χωθεί στο δημόσιο ή να πάρει παραπάνω άδεια στον στρατό?

Για το αν υπάρχουν βύσματα στο Μετρό, σίγουρα θα υπάρχουν και από αυτά, όπως και σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου, όπως και στους μόνιμους του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής κλπ. Σου έχω όμως νέα, βύσματα υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα. Είναι εκείνος που κοροϊδεύατε όλοι στη δουλειά γιατί έκανε συνέχεια λάθη, αλλά ήταν ο μόνος που δεν απολύθηκε στο τέλος. Είναι εκείνος που έπαιρνε τα λιγότερα από όλους αλλά είχε το πιο ακριβό αμάξι. Είναι εκείνος που ενώ είχε τα λιγότερα προσόντα έπαιρνε τις προαγωγές και τις αυξήσεις αυτός αντί για εσένα. 

Όλα αυτά όμως Έλληνα τα ανεχτικες, τα στήριξες, τα γιγάντωσες με αντάλλαγμα να γλύψεις και εσύ κανένα κοκαλάκι χωρίς να σκέφτεσαι ότι έτσι σκάβεις το λάκκο των παιδιών σου. Όταν γινόταν απεργία μαλάκα μαγαζάτορα Έλληνα, αντί να σκεφτείς ότι αν ο κόσμος δεν έχει δουλειά και λεφτά δεν θα έχεις πελατεία, γκρίνιαζες γιατί θα ήταν κλειστοί οι δρόμοι και δεν θα έρθει κόσμος να ψωνίσει. Τώρα λοιπόν που δεν έρχεται ο κόσμος γιατί δεν έχει λεφτά τι έχεις να πεις? Εσύ μαλάκα απολυμμένε, άνεργε Έλληνα, όταν γίνεται απεργία γιατί δεν κατεβαίνεις? Τι καλύτερο έχεις να κάνεις? Μήπως έχεις 5 συνεντεύξεις για δουλειά εκείνη τη μέρα και δεν προλαβαίνεις?

Αλλά ξέρω τι θα πεις, ότι γιατί να πας αφού θα σε καπελώσουν, θα γίνουν επεισόδια, δεν θα γίνει τίποτα. Τόσο καιρό που εσύ καθόσουν κάποιοι έτρεχαν για να καλέσουν κόσμο στην απεργία, να γράψουν πανό, να συντονίσουν λογικό είναι λοιπόν να είναι αυτοί μπροστά. Αυτή είναι η έννοια της πρωτοπορίας, εκείνος έτρεχε όσο εσύ καθόσουν, εκείνος αποφάσισε να κάνει κάτι όταν όλοι άλλοι ήταν στάσιμοι. Στην τελική αν διαφωνείς με κάτι πήγαινε στο σωματείο σου και πες το, πρότεινε κάτι άλλο που δεν το έχουν σκεφτεί, πες την άποψη σου, στην τελική όλοι έχουμε και από μία. Τι έκανες όμως από όλα αυτά? ΤΙΠΟΤΑ. Όσο για τα επεισόδια όσοι κατεβαίνουν σε πορείες ξέρουν από ποιους, γιατί και πότε γίνονται. Εσύ όμως που δεν έχεις κατέβει ΠΟΤΕ σε πορεία κατεβάζεις αμάσητο ότι σου πλασάρει το MEGA και το ΣΚΑΪ, τα κανάλια που εδώ και 4 χρόνια αποτελούν το επίσημο όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης. Τέλος τίποτα δεν γίνεται και τώρα που κάθεσαι στο σπίτι και στέλνεις 500 βιογραφικά τη μέρα και παρακαλάς να σε πάρουν κάπου με 300 ευρώ. 

Και ξέρω τι θα γίνει, θα ξαναβγάλεις τη ΝΔ κυβέρνηση για να σε ξαναγαμήσει και θα αναρωτιέσαι τι φταίει, θα δώσεις παραπάνω δύναμη στη χρυσή αυγή που ζητάει να μην φορολογούνται οι εφοπλιστές, που δίνει δουλειά μόνο σε Έλληνες με το εξωπραγματικό ποσό των 14 ευρώ μεροκάματο, θα ψηφίσεις πάλι το κόμμα που ήρθε από τα αριστερά προς τα δεξιά με φρασεολογία ΠΑΣΟΚ του 80. Γιατί είσαι ραγιάς.

Θα ξανακράξεις όποιον τολμήσει να απεργήσει, όπως έκραξες και τους εργαζόμενους στα Ελληνικά Πετρέλαια επειδή  απεργούν ενώ πληρώνονται καλά. Τελικά και σε αυτούς έκοψαν λεφτά. Μήπως είδες τη βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης να γίνεται πιο φτηνό? Όχι μαλάκα Έλληνα, κατέθεσες πινακίδες και πλέον ζεσταίνεσαι με ξύλα. Όταν η βενζίνη είχε 0.70 ευρώ το λίτρο τα ίδια και περισσότερα λεφτά έπαιρναν, μπήκες όμως στον κόπο να ψάξεις γιατί η βενζίνη φεύγει από το διυλιστήριο 10-20 λεπτά το λίτρο φτάνει σε εσένα κοντά στα 2 ευρώ? Θα πήγαινες να κάνεις την δουλειά που κάνουν μέσα στις αναθυμιάσεις, εκτεθειμένοι στα καιρικά στοιχεία, σκαρφαλωμένοι σε πύργους ψύξης? Όταν οι πλοιοκτήτες τελικά κατάφεραν και έσπασαν το καμποτάζ και έκοψαν μισθούς από τα πληρώματα μειώθηκε το εισιτήριο στο καράβι? Όχι μαλάκα Έλληνα ακρίβυνε κιόλας. Το ότι δεν έχεις λεφτά πλέον να πάρεις το καράβι να πας 3 μέρες το καλοκαίρι κάπου αποτελεί λεπτομέρεια. 

Καλά να πάθεις λοιπόν μαλάκα Έλληνα. Εγώ έφυγα από τη χώρα μας γιατί βαρέθηκα να παλεύω και για εσένα. Δεν σε νοιάζει να έχεις και εσύ κατσίκα, θες να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, η Ελλάδα για εσένα αρχίζει και τελειώνει στην εξώπορτα του σπιτιού σου, αλλά θέλεις να πάρεις την Κωνσταντινούπολη και τη μικρά Ασία. Σε απέλυσε Έλληνας αλλά σου φταίει ο Πακιστανός και ο Αλβανός. Οι Έλληνες βιομήχανοι έχουν τα λεφτά τους στην Ελβετία αλλά σου φταίει η μαϊμού τσάντα που πουλάει ο Αφρικανός έξω από την ΑΣΟΕΕ. Ξέρεις στο χωριό σου τουλάχιστον μια περίπτωση κλοπής, βιασμού, ξυλοδαρμού από Έλληνα προς Έλληνα και δεν μιλάς, αλλά όταν την κάνει αλλοδαπός νευριάζεις. 

Καλά να πάθεις.

Υ.Γ. 1
Όσο για τους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ αν και καθυστερημένα μπήκαν στον κόπο να απεργήσουν. Στις τελευταίες απεργίες το 2012 είχαν δηλώσει ότι δεν συμμετέχουν. Για τη συνδικαλιστική τους ηγεσία ευθύνονται μόνο αυτοί και καλά να πάθουν αφού αυτοί τους εξέλεξαν. Έπρεπε να δράσουν από τότε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μόνος του ο κάθε κλάδος δεν καταφέρνει τίποτα.  

Υ.Γ. 2
Σε καμία περίπτωση δεν βγάζω τον εαυτό μου απ'έξω. Σε κάποια από τα παραπτώματα που αναφέρω παραπάνω έχω υποπέσει και εγώ. Λύση όμως δεν είναι να μαζευτούμε όλοι και να κάνουμε group therapy, αλλά να αλλάξουμε νοοτροπία σαν λαός και να καταλάβουμε επιτέλους ότι εχθρός μας δεν είναι ο εργάτης που τυχαίνει να παίρνει περισσότερα από εμάς, στην τελική τα διεκδίκησε και μαγκιά του που τα πήρε, αλλά όσοι εν καιρό κρίσης συνεχίζουν να πλουτίζουν.