Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Επιστήμη, σκοταδισμός και οικονομική κρίση
      Ο όρος επιστήμη με την ευρεία έννοια αρχικά δήλωνε το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης. Ο πρώτος αυτός ορισμός διατυπώνεται στο έργο Θεαίτητος του Πλάτωνα όπου ένας από τους συνομιλητές αναφέρει ότι «έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου», δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση. Πολλές από τις ανθρώπινες προκαταλήψεις γύρω από τον τρόπο που λειτουργεί το σύμπαν έχουν αμφισβητηθεί κατά καιρούς από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις.


Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος είναι πιο περιορισμένος και δηλώνει το σύστημα απόκτησης γνώσης με βάση την επιστημονική μεθοδολογία που βασίζεται στην επιστημονική έρευνα, καθώς και στην οργάνωση και ταξινόμηση της αποκτώμενης με αυτόν τον τρόπο γνώσης. Διακρίνουμε συνεπώς διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς που εντάσσονται συνήθως σε τέσσερις μεγάλες ομάδες, τις θετικές επιστήμες, τις εφαρμοσμένες επιστήμες, τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις κοινωνικές επιστήμες.


(wikipedia)Το παραπάνω αποτελεί τον ορισμό της επιστήμης. Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτό το γιατί η επιστήμη ήταν και συνεχίζει να είναι κάθετα αντίθετη με κάθε θρησκεία. Μια θρησκεία έχει κάποιου είδους γραφή, εμπνευσμένη από τον αντίστοιχο θεό, η οποία δεν δέχεται αμφισβήτησης, και η ερμηνεία είναι σχεδόν αποκλειστικό προνόμια του αντίστοιχου ιερατείου.Ανά τους αιώνες, επιστήμονες έχουν θανατωθεί ή βασανιστεί λόγω των επιστημονικών τους ανακαλύψεων. Φράσεις όπως "η Γη είναι στρογγυλή", "Η Γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο","ο πίθηκος και ο Άνθρωπος έχουν κάποιο κοινό πρόγονο" προκάλεσαν την αντίδραση της εκκλησίας γιατί τέτοιου είδους ανακαλύψεις αμφισβητούσαν άμεσα την ορθότητα των "ιερών" κειμένων.Αυτά βέβαια ίσχυαν τους περασμένους αιώνες και θα περίμενε κανείς σήμερα η ανθρωπότητα να έχει παραμερίσει αυτές τις προκαταλήψεις. Και όμως εν έτη 2012, υπάρχουν άνθρωποι που ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν ή απλά ότι δεν τους βολεύει το δαιμονοποιούν.Το Ελλαδιστάν δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι στην απ'έξω, με επιφανείς εκπροσώπους της ορθοδοξίας, να καταγγέλουν την εξελικτική θεωρία, την ανακάλυψη του μποζονίου του Χιγκς κλπ. Άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία επιστημονική κατάρτιση, ότι δεν κατανοούν το χαρακτηρίζουν "του σατανά" και τελειώνει εκεί το θέμα.


Πιο συγκεκριμένα για το μποζόνιο του Χιγκς ο μητροπολήτης Πειραιώς είχε δηλώσει εκτός των άλλων:

Προτείνω δέ στούς εκλεκτούς αυτούς "σοφούς", τών οποίων όπως κάθε ανθρώπου ο εγκέφαλος έχει ένα τρισεκατομμύριο νευρικές συνδέσεις πού "τυχαία" έγιναν από τό ασυνείδητο μποζόνιο, εάν έχουν ανάγκη αιμοληψίας αυτοί ή συγγενικά των πρόσωπα νά μήν προστρέχουν πλέον στόν αλτρουϊσμό τών συνανθρώπων τους, αλλά νά χρησιμοποιήσουν τό αίμα τών "εκλεκτών συγγενών" τους χιμπατζίδων, ουρακοτάγκων, γοριλών, γιββώνων κ.λ.π. γιά νά διαπιστώσουν όχι στήν θεωρία αλλά στήν πρακτική εφαρμογή της τήν δήθεν αλήθεια τής "ανακαλύψεώς" των, περί τού "κοινού γεννήτορος μποζονίου" εκτός καί άν τό μποζόνιο έχει τέτοια ευφυΐα ώστε νά κατασκευάζει σέ κάθε είδος καί έναν συγκεκριμένο αιματολογικό τύπο. Άν είχε όμως τέτοια ευφυΐα γιατί νά συνεντευξιάζονται εκ προσώπου του οι συγκεκριμένοι καί όχι τό ίδιο;"


Κανένας από τους επιστήμονες στο CERN δεν δήλωσε ότι η ανακάλυψη του μποζονίου αποδεικνύει την εξελικτική θεωρία. Αυτά βέβαια είναι ψιλά ακατανόητα γράμματα για έναν άνθρωπο που επέλεξε συνειδητά την αμάθεια.


Δεν κατανοεί ο εν λόγω άνθρωπος και οι χιλιάδες ομοϊδεάτες και ακόλουθοι του ότι ο μόνος λόγος που μπορούνε να ζούνε μέχρι τα βαθιά τους γεράματα και να αραδιάζουν τέτοιες μπαρούφες, είναι ότι αφού είδαμε ότι έχουμε ομοιότητες με τα πιθηκοειδή, κάναμε αμέτρητα πειράματα επάνω τους για να ανακαλύψουμε φάρμακα και ιατρικές μεθόδους ώστε να μην ψοφάμε στη γέννα, να μην ψοφάμε από ένα απλό κρυολόγημα, να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, πράγματα που υπό άλλες συνθήκες να μην είχαμε ανακαλύψει.


Σε μια εποχή λοιπόν όπου η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν δείχνει να έχει τελειωμό έχω να προτείνω το εξής απλό. Η πρόσβαση σε κάθε τι που έχει να κάνει με την επιστήμη να εξαρτάται άμεσα με το αν αποδεχόμαστε ή όχι την επιστημονική μέθοδο. Παράδειγμα:


Κάθε χρόνο βγαίνει και ένα διαφορετικό εμβόλιο για τη γρίπη και ο λόγος είναι ότι ο Ιός εξελίσσεται. Όσοι λοιπόν δεν αποδέχονται την εξελικτική θεωρία να μην μπορούν να εμβολιαστούν εναντίον της γρίπης.


Κάθε λογής ιοί που παλαιότερα μπορούσαν να καταπολεμηθούν με πενικιλίνη έγιναν ανθεκτικότεροι και πλέον χρειαζόμαστε ισχυρότερα αντιβιοτικά. Όσοι δεν αποδέχονται την εξελικτική θεωρία να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα.


Όσοι πιστεύουν ότι ο καρκίνος είναι δώρο θεού ώστε να πάμε στον παράδεισο (βλέπε παρακάτω βίντεο) να μην έχουν πρόσβαση σε χημειοθεραπείες και χειρουργεία.

Όσοι πιστεύουν ότι τα PC είναι του διαβόλου να μην έχουν πρόσβαση σε οτιδήποτε έγινε δυνατό επειδή ανακαλύφθηκαν οι υπολογιστές, δηλαδή, σχεδόν στα πάντα.


Κάτι τέτοιο λοιπόν θα έχει άμεσες οικονομικές συνέπειες:

1ον το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει αρκετά χρήματα.

2ον θα μειωθεί το προσδόκιμο ζωής με αποτέλεσμα και τα ασφαλιστικά ταμεία να βρουν πόρους

3ον θα αποδειχθεί μια και καλή η εξελικτική θεωρία η οποία βασίζεται στην φυσική επιλογή. Αν είσαι τόσο χαζός για να ψοφήσεις ενώ μπορείς να σωθείς τότε η φυσική επιλογή ισχύει και τα γονίδιά σου δεν θα περάσουν στην επόμενη γενιά. Ταυτόχρονα θα μειωθεί και ο αριθμός των πιστών (μιας και θα πεθαίνουν νωρίς) άρα η εκκλησία θα πάψει να υπάρχει, άρα το κράτος θα γλυτώσει από ένα μεγάλο βάρος που είναι η καταβολή των μισθών των παπάδων. Η δε ακίνητη περιουσία της εκκλησίας θα μπορέσει να αξιοποιηθεί.


Απλά πράγματα.