Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Αλλιώτικα πράγματα part 1

Σε αυτό το ποστ θα ασχοληθώ με πράγματα τα οποία είναι διαφορετικά σε σχέση με αυτά που ξέρουμε στην Ελλάδα. Όχι δεν θα ασχοληθώ με τις δημόσιες υπηρεσίες, με το μετρό, με το πόσα λεφτά παίρνει ο λογιστής, αλλά με πράγματα απλά καθημερινά που τα θεωρούμε δεδομένα και μπορεί να φάμε τρελή ήττα αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι.

1ον. Βρύσες

Οι Βρύσες εδώ είναι μία για το ζεστό και μία για το κρύο.
Σε πολλά σπίτια έτσι είναι και στο νεροχύτη στην κουζίνα αλλά και στην μπανιέρα. Τώρα αν έχετε απορίες πως πλένουν τα πιάτα ή πως κάνουν μπάνιο με τέτοιες βρύσες καλύτερα να μείνετε με την απορία, πιστέψτε με. Αν σκέφτεστε να έρθετε μόνιμα Αγγλία όμως μην τρομάζετε από αυτό (θα τρομάξετε από άλλα) μιας και μπορείτε να βρείτε μπαταρίες μπάνιου και κουζίνας (mixer taps τις λένε) σαν τις "δικές" μας.

2ον. Πρίζες

Καμία μα καμία σχέση με τις ελληνικές, τις οποίες τις λένε european plugs. Εδώ οι πρίζες έχουν τρείς υποδοχές πλακέ, τα φις έχουν ασφάλεια ανάλογα με τη συσκευή και οι επιτοίχιες πρίζες έχουν και διακόπτη (!). Το να ταιριάξει το ευρωπαϊκό φις με αγγλική πρίζα είναι αδύνατο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν αντάπτορες. Εάν έχετε συσκευή που έχει μετασχηματιστή όπως πχ ένα laptop, τότε ίσως με μια απλή αλλαγή του τελικού καλωδίου να είστε ΟΚ.


3ον. Λεφτά
Όχι δεν αναφέρομαι σε μισθούς αλλά σε κέρματα και χαρτονομίσματα. Από κέρματα υπάρχει ότι και σε ευρώ, απλά εδώ τα λένε pounds ή quids και τα λεπτά τα λένε pence ή απλά p (προφέρεται πί). Από χαρτονομίσματα υπάρχουν £5, £10 και £20. Δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα των 50, 100, 200 ή 500 όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

Εννοείται ότι όλα μα όλα τα χρήματα έχουν τη βασίλισσα. 

4ον Marks&Spencer
Εδώ τα Marks&Spencer δεν είναι ένα κατάστημα με ρούχα όπως ξέρουμε στην Ελλάδα. Εδώ είναι ένα ακριβό (αλλά πολύ καλής ποιότητας) σούπερ μάρκετ. Έχει από ντομάτες μέχρι κρέατα και καθαριστικά (έχει και φέτα).

5ον Πλατείες
Τα λεγόμενα και roundabouts. Είναι παντού, αντί για διασταυρώσεις έχουν roundabouts. Εδώ έχει προτεραιότητα αυτός που είναι ήδη στην πλατεία και όχι όποιος μπαίνει. Υπάρχουν από μεγάλα roundabouts που είναι ένα τεράστιο κυκλικό παρτέρι με λουλούδια και γρασίδι στο κέντρο σαν μικρό πάρκο, μέχρι μικρά άσπρα κυκλάκια στη μέση μιας κατά τα άλλα φυσιολογικής διασταύρωσης. Υπάρχουν και τεράστια roundabouts με roundabout περιμετρικά, όπου η έξοδος του μικρού roundabout είναι είσοδος στο μεγάλο roundabout.
Σημείωση: Η φωτογραφία από το Google maps είναι πραγματική και η τοποθεσία βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου.

6ον Χλωρίνη.
Η λεγόμενη και Bleach, η γνωστή σε όλους μας Χλωρίνη Κλινέξ με άρωμα φρεσκάδας, έχει άλλο όνομα εδώ. Μην νομίζεται ότι θα την χάσετε όμως γιατί το μπουκάλι, το χρώμα και το σήμα (και το άρωμα φρεσκάδας) είναι ολόιδια. Το όνομα αλλάζει και λέγεται Domestos (το Κλινέξ μου αρέσει καλύτερα).
Πάρτε και το Bleach από Nirvana γιατί έτσι.
7ον Πατατάκια.
Και εδώ βρίσκεις πατατάκια στη σακούλα με αέρα που αγοράζεις. Απλά εδώ δεν λέγονται Lay's αλλά Walkers. Δεν θα τα χάσετε μιας και το σήμα είναι πάλι ίδιο αλλά εδώ ΠΡΟΣΟΧΗ αλλάζουν οι γεύσεις. Ρίγανη δεν παίζει αλλά παίζει Salt&Vinegar (αηδία).


8ον Bepanthol
Εδώ λέγεται Bepanthen. Πιάσε το αυγό και κούρεψ' το δηλαδή. Και πάλι η συσκευασία είναι ίδια, δεν θα τη χάσετε μπλα μπλα μπλα.

9ον Γάλα
Εδώ το γάλα έρχεται σε πλαστική συσκευασία του ενός, των δύο ή και των τριών Pints (Προφέρεται Πάιντ), που μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δοχείο βενζίνης στο αμάξι.
1 Pint


3 Pint

Τώρα θα πείτε: Και πόσο είναι το Pint ρε μεγάλε? 
Ένα Pint λοιπόν ισούται με 1/8 του γαλονιού, ή αλλιώς με 568,26125 ml.

10ον Τσάι

Είμαστε στην Αγγλία οπότε το τσάι δεν θα μπορούσε να είναι ίδιο. Πολλές γεύσεις για να διαλέξεις, με σοκολάτα, χωρίς καφεΐνη, κλπ Απλά εδώ δεν έχουν το κλασσικό σχοινάκι που όταν γεμίσεις την κούπα σου το ανεβοκατεβάζεις λες και έχεις πάει για ψάρεμα. Εδώ υπάρχει το σακουλάκι σκέτο το οποίο το ρίχνεις πριν βάλεις το νερό, το οποίο πρέπει να βράζει, στην κούπα σου και αφού γεμίσεις την κούπα με το νερό ρίχνεις ένα ανακάτεμα με το κουτάλι και μετά το πετάς. Όχι το κουτάλι αλλά το σακουλάκι. 
11ον Τα Αγγλικά

Όχι μάγκα μου, αυτό που ξέρεις σαν αγγλικά από τα παιχνίδια, τα τραγούδια και τις ταινίες είναι τα λεγόμενα American English τα οποία είναι χρήσιμα για να μην πεθάνεις της πείνας αν ξυπνήσεις στην Αγγλία μια μέρα χωρίς να ξέρεις πως βρέθηκες εκεί, αλλά δεν σου χρησιμεύουν για δουλειά ή για τίποτα παραπάνω. Αν δεν πρόσεχες τον Άγγλο καθηγητή στο φροντιστήριο (Εγώ είχα έναν Ουαλό που είχε προφορά περίεργη, γάμησέ τα), αν δεν ξέρεις ποιοι είναι οι Monty Python και δεν έχεις δει ποτέ IT Crowd και Blackadder τον ήπιες.

Τέλος το part 1, περισσότερα στο part 2