Σελίδες

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Commuting

Commuting με λίγα λόγια είναι το πως πας από το σημείο Α στο Β, σε συχνή βάση, σπίτι-δουλειά-σπίτι ή σπίτι-σχολή-σπίτι ή και σπανιότερα όπως σπίτι-μαγαζιά-σπίτι κλπ.

Στην Αγγλία υπάρχουν αρκετές επιλογές όπως πόδια(κλασσικά), λεωφορείο, τραίνο ή και ΙΧ. Στον 1.5 μήνα που είμαι Αγγλία η διαπίστωση είναι ότι το commuting με τα ΜΜΜ είναι Πανάκριβο. Τα πάντα εδώ είναι ιδιωτικά οπότε το κέρδος είναι βασικός γνώμονας στην τιμολογιακή πολιτική.

Λεωφορεία:
 Τα λεωφορεία, εδώ τουλάχιστον στο Essex, είναι πολύ πίσω σε σχέση με Αθήνα, ενώ λεωφορεία με φυσικό αέριο δεν παίζουν μιας και είναι όλα Diesel. Στον αντίποδα, είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πάντα στην ώρα τους, οπότε μπορείς να κανονίσεις τη διαδρομή σου με αρκετά μεγάλη ακρίβεια. Εισιτήριο κόβεις πάνω στο λεωφορείο οπότε πρέπει να έχεις ψιλά ή στην χειρότερη χαρτονόμισμα των 5 λιρών. Για το σκοπό αυτό υπάρχει μόνο μία πόρτα (και μία κινδύνου) που σε περίπτωση ατυχήματος δεν ξέρω πόσο ασφαλές είναι.  Το αντίτιμο είναι 1.8 λίρες ή αλλιώς σε "ελληνικά" λεφτά (κρατηθείτε) 2.24 ευρώ. Εννοείται ότι δεν ανεβαίνει κανείς πριν κατέβουν όσοι είναι να κατέβουν και οι κανόνες ευγενείας επιβάλουν να πεις στον οδηγό thank you ή cheers όταν κατεβαίνεις.

Πόδια:
Εξαρτάται το που ζεις και το που θέλεις να πας. Αν ζεις σε καλή περιοχή τότε δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα και μπορείς να περπατάς και τα ξημερώματα στους δρόμους (αυτό βέβαια το έκανα και στα Πατήσια και ποτέ δεν μου έτυχε τίποτα, οπότε εδώ δεν μασάω). Δεν έχει και πολλές ανηφόρες-κατηφόρες οπότε την παλεύεις, αλλά εδώ οι αποστάσεις δεν έχουν καμία σχέση με Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Εξαρτάται βέβαια και από τον καιρό. Όταν ζήσω και χειμώνα θα σας πω αν αξίζει.

Τραίνα:
Το τραίνο είναι και αυτό ακριβό αλλά στην ώρα του. Σε σχέση με τον ΟΣΕ είναι 50 χρόνια μπροστά για πλάκα. Από ποιότητα εξαρτάται. Υπάρχουν τραίνα που είναι ολοκαίνουρια και καθαρά, υπάρχουν και πιο παλιοί συρμοί και πολυσύχναστοι, που είναι σε μέτρια κατάσταση (αλλά και πάλι καλύτεροι από ΟΣΕ). Δεν μπορώ να πω ότι έχω χρησιμοποιήσει όλα τα τραίνα μιας και εδώ που μένω υπάρχει η Greater Anglia σαν εταιρεία, ενώ στην υπόλοιπη Αγγλία υπάρχουν και άλλες.

Μετρό (Λονδίνο).
Μετρό έχω χρησιμοποιήσει δύο φορές στο Λονδίνο (στο Colchester δεν έχουμε) και μπορώ να πω ότι αν δεν είσαι σε ώρα αιχμής θα σου αρέσει. Οι σταθμοί είναι παλιοί, ορισμένοι είναι για κλειστοφοβικούς ενώ έχει 14 (!!) γραμμές, μαζί με τον DLR και τον υπέργειο σιδηρόδρομο. Γενικά όλα είναι στην ώρα τους. Στο site των τραίνων της Αγγλίας μου υπολόγιζε το ταξίδι Colchester-Heathrow σε 2 ώρες και 20 λεπτά και έκανα 2 ώρες και 25 λεπτά. Από λεφτά άστο, 49 λίρες one way. Το καλό είναι ότι κλείνεις ένα εισιτήριο για τη διαδρομή σου και ισχύει για όλη την μέρα, πως είναι Ελλάδα που κλείνεις άλλο εισιτήριο στο μετρό και άλλο στον ΟΣΕ? καμία σχέση.

Ι.Χ.
Η βενζίνη εδώ είναι φθηνότερη από Ελλάδα (καθόλου περίεργο) ενώ τα αυτοκίνητα είναι σε γενικά καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα, και οπτικά μιας και δεν έχουν πολύ ήλιο να ξεθωριάζει το χρώμα, αλλά και μηχανικά μιας και τα συνεργεία (garages) είναι πολύ καλύτερα από τα αντίστοιχα ελληνικά. Σημαντικό ρόλο στο κόστος παίζει και το θέμα ασφάλεια μιας και σαν Έλληνας πληρώνεις πολύ παραπάνω ασφάλεια μιας και οδηγάς ανάποδα (για αυτούς). Η οδήγηση στην αριστερή πλευρά είναι λίγο μανίκι στην αρχή (θα βρείτε πεζοδρόμιο αρκετές φορές), ο λεβιές ταχυτήτων θέλει προσοχή αλλά εκεί που δεν τα κατάφερα ποτέ μου είναι το παρκάρισμα.

Μερικά χρήσιμα links:
http://www.nationalrail.co.uk/

http://www.firstgroup.com/

http://www.tfl.gov.uk/

http://www.virgintrains.co.uk/

http://www.greateranglia.co.uk/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου